אילו טעויות אנשים עושים בזמן משבר בחיים? האם אנחנו בוחרים להתמודד או לנהל אותו? או אולי נותנים לו להשפיע עלינו בדרכים הרסניות?
אף על פי שבסינית "משבר" ו"הזדמנות" אינן בהכרח אותה מילה, כדאי להתייחס אליהן ככאלה. התמודדות עם המשבר (או בהמשך, גם ניהול המשבר) יכול להיות לעתים תהליך מאתגר וסוחף. למרות שכל אדם חווה מסע ייחודי, ישנן כמה טעויות שאנשים עושים בזמן המשבר. הבנת טעויות אלה ולמידה מהן יכולות לסייע במציאת דרכים בריאות ויעילות יותר כדי לנהל את המשבר וחוויות חיים שליליות בחכמה.
אז מהן 7 טעויות בזמן משבר ואיך להימנע מהן:
טעות #1: רחמים עצמיים
מצבים מאתגרים לעתים מעוררים בנו תחושת רחמים עצמיים. רחמים אלה הופכים לבעייתיים כאשר הם נמשכים הרבה זמן ומפריעים להתמודדות בריאה עם המצב. למרות שזו תגובה טבעית, היצמדות ממושכת לרחמים עצמיים עלולה למנוע נקיטת פעולה לשיפור המצב.
רחמים עצמיים יכולים להצביע על תקיעות במנטליות של קורבן. וזאת מובילה לתחושת חוסר אונים. מצב זה מונע מאיתנו לחפש תמיכה, לעשות שינויים או למצוא משמעות לחוויה המורכבת שלנו.
חשוב להבחין בין רחמים עצמיים לחמלה עצמית. בעוד שרחמים עצמיים אנחנו חווים כרגש טבעי, חמלה עצמית מייצגת גישה בריאה ותומכת יותר. המפתח הוא למצוא איזון. אל תאפשרו לרחמים עצמיים לגבור על תחושת המסוגלות שלכם או להפוך לדפוס ארוך טווח המונע התקדמות.
טעות #2: הימנעות או הכחשה של רגשות
טעות נפוצה נוספת היא הכחשה של רגשות. למרות הפיתוי לדחוק רגשות קשים כמו עצב, פחד או כעס, פעולה זו מעצימה את הרגשות הללו ויוצרת חסימות רגשיות בתת מודע. היא מגבילה אפשרויות עיבוד בריא של החוויה וכך לעתים גם מובילה לבעיות רגשיות ארוכות טווח כמו דיכאון או חרדה. שקלו פנייה למטפל רגשי מתאים כדי לעבור את התהליך באופן מיטבי ובריא.
טעות #3: בידוד עצמי
בידוד עצמי הוא טעות נפוצה נוספת. אף שחשוב להקדיש זמן לטיפול עצמי, חיוני גם לחפש תמיכה מאנשים אהובים או אנשי מקצוע. בידוד לעתים קרובות מוביל לתחושות בדידות ודיכאון ושולל אפשרויות קבלת העזרה הנחוצה.
טעות #4: מיקוד יתר בשלילי
נטייה לראות את הצדדים השליליים של החוויה היא טעות נוספת. בעוד שחשוב להכיר באתגרים העומדים בדרכנו בזמן משבר, חשוב גם להפנות את תשומת הלב שלנו להיבטים החיוביים של החוויה. מיקוד כזה מאפשר לחפש ולמצוא כיוונים חדשים כדי לצאת מהמשבר. למשל, לרכוש מיומנות חדשה, לפתח חוסן מנטלי ורגשי, או להקדיש זמן לגילוי חוזקות ותשוקות חדשות בזמן הנוכחי. מיקוד יתר בשלילי לעומת זאת מגביל את האפשרויות אויכולות שלנו למצוא משמעות עמוקה יותר מאחורי החוויה של המשבר ולגייס את הכוחות הנדרשים כדי לצלוח אותו.
טעות #5: עיסוק בהתנהגויות הרסניות
חלק מהאנשים נוטים לפנות להתנהגויות הרסניות כמו שימוש בסמים או פגיעה עצמית בזמן משבר. וזאת טעות חמורה שמובילה לאבדון אישי. התנהגויות אלה יכולות אולי לספק הקלה זמנית, אך באותה מידה הן מובילות לפגיעה פיזית ורגשית ארוכת טווח. הימנעו מהרס עצמי וזכרו שלכל משבר יש משמעות עמוקה יותר, גם אם אינה גלויה לעין שלכם כרגע.
טעות #6: ציפייה לפתרון מהיר
ציפייה לפתרון מהיר לבעיות מהווה טעות נוספת. למרות שטבעי לרצות להרגיש טוב "כאן ועכשיו", אבל הריפוי לעתים דורש זמן ומאמץ. התאזרו בסבלנות והתמקדו בשינויים קטנים, עקביים ויציבים במקום לחפש פתרון מהיר.
טעות #7: השוואה לאחרים
לבסוף, השוואה לאחרים היא גם טעות נפוצה נוספת בניהול המשבר. לעתים קרובות אנחנו רואים "אחרים מתמודדים טוב יותר" במצבים דומים לשלנו. עצם ההשוואה יכולה ליצור תחושות כבדות, חוסר התאמה ולפעמים, בושה. כך ההשוואה מאטה את תהליך הריפוי האישי שלנו. זכרו, המסע של כל אחד הוא ייחודי ואין דרך "נכונה" אחת כדי לנהל את המשבר שלנו.
טעויות בזמן משבר – לסיכום
ניהול משבר יכול להיות תהליך מאתגר ומורכב. הכרת הטעויות הנפוצות הללו ועבודה כדי לגבור עליהן יכולות לסייע לנו לנהל אותו בצורה בריאה יותר. זה עשוי לכלול חיפוש תמיכה, פיתוח מנגנוני התמודדות בריאים, השקעת הזמן והמאמץ לריפוי ומציאת משמעות.
בסופו של דבר, הדרך שבה אתם בוחרים להתמודד או לנהל את המשבר דורשת חוסן, סבלנות ונכונות ללמוד מטעויות. זיהוי ולמידה מטעויות נפוצות אלה יכולים לסייע בצעידה לקראת עתיד חיובי, טוב ומספק יותר.
שמרו על עצמכם!
אולי יעניין אותך גם איך לפתח חוסן רגשי בכוחות עצמך?