קארמה

קַארְמָה (מסנסקריט: ‏‏‏ – "פעולה" או "מעשה")  או בשפה הקבלית "תיקון האדם", מהווה אחד מהחוקים הרוחניים המרכזיים של היקום. עיקרון זה מניח שלכל תופעה ביקום יש סיבה ותוצאה. השאלה המתבקשת היא: כיצד יכול אדם להשפיע על הקארמה שלו, לטוב או לרע?

רבים מאיתנו נושאים נטל קארמתי שלילי במשך שנים, עד שהוא הופך לבלתי נסבל. אדם יוצר קשרים קארמתיים בעיקר כאשר הוא מסרב ללמוד את שיעורי החיים שלו, במיוחד כשהוא מצפה לתודה או גמול על מעשיו, בניגוד לחוקים הקוסמיים של היקום.

חשוב להבין שלא רק מעשה או מחשבה שלילית יכולים ליצור קארמה שלילית, אלא גם מצב נפשי שלילי ברגע נתון. החיים מתרחשים כאן ועכשיו, והמצב הנפשי הנוכחי שלנו מעצב את הרגעים הבאים. המצב הנפשי ברגע זה משפיע על הרגע הבא, וכך הלאה. לכן, העתיד במובן מסוים קיים כבר ברגע הנוכחי. אם נחווה רגשות שליליים כמו כעס או דיכאון, אנו עלולים לעצב את עתידנו בהתאם.

מדוע החלומות לא מתגשמים?

האם אתם מכירים מצבים שבהם אתם רוצים משהו בחוזקה, אך מקבלים משהו שונה לחלוטין? או שאתם עובדים ממש קשה ומתאמצים מאד כדי להשיג את מבוקשכם? ואולי אפילו לא מקבלים אותו כלל? כאשר אנו חווים אקטרה-מאמץ, זוהי למעשה הזמנה לעבור מחדש על שיעורים שטרם למדנו. אם נעבור אותם בהצלחה, נצליח להגשים את המשאלות שלנו וכך נחזור למסלול הטבעי שלנו. אם לא – נצפה למבחן חדש בקרוב.

אנחנו מגשימים את רצונותינו כאשר אנו מתירים את רוב הקשרים הקארמתיים שלנו, ונשמתנו חווה קלילות ותחושה של אהבה כלפי עצמנו והעולם הסובב אותנו.

כיצד להתיר קשרי הקארמה שלנו?

כדי להתיר קשרים קארמתיים, עלינו לעבוד עם העבר. ראשית, נבחן מהם השיעורים שלנו ואיך אנחנו יוצאים את הקשרים הקארמתיים שלנו.

בעיקרון, מדובר בשכלול ופיתוח תכונות האופי שלנו. לרוב, השיעורים הם אישיים לחלוטין. חלק מהאנשים צריכים ללמוד לעמוד על שלהם, אחרים להתגבר על פחדים. יש כאלה שצריכים להתמודד עם חמדנות, יהירות או חולשות אחרות. אחרים עשויים להידרש להתגבר על התמכרות. קיימים אינספור שיעורים, ולכל אחד מאיתנו יש סיפור ייחודי.

גאווה: שורש הקשרים הקארמתיים

הגאווה היא אחת התכונות המרכזיות שיוצרת קשרים קארמתיים, אך היא מופיעה בקטבים מנוגדים. מצד אחד, יש את מי שעסוק ברוממות עצמו על פני אחרים, מטפח את הערך העצמי שלו על חשבון הזולת. בכל פעם שאדם כזה מקדיש לכך מחשבה, דיבור או מעשה, הוא קושר עוד ליפוף של קשר קארמתי בחייו.

מהצד השני, יש את הקוטב של ביטול עצמי – העדר מלא או חלקי של אהבה עצמית. מחשבות כמו "אני לא ראוי" או "אני טיפש" מזמינות שיעורי חיים שיגיעו ללמד את האדם לבטוח בעצמו ולהכיר בערכו העצמי.

זיהוי השיעורים בחיינו

ניתן בקלות לזהות את השיעורים בחיינו. אלו הם אירועים, לעתים מאתגרים במיוחד, שבהם אנו חשים שעלינו לפעול בדרך מסוימת, אך כוח נגדי עוצר אותנו ומקשה עלינו להתגבר. לדוגמה, אדם שצריך לדבר בפני קהל אך חרד מכך. אם יתגבר על הפחד וישלים את המשימה, הוא ילמד את השיעור. אם יחפש תירוצים ויסרב – חוב קארמתי חדש יתווסף לחשבונו.

במקרים אחרים, אנו חווים לחצים המאלצים אותנו לפעול נגד רצוננו. אנו עשויים לחוש התנגדות פנימית חזקה, אך חסרים את האומץ לעמוד על שלנו ולדרוש את היחס הראוי לנו. כל עוד נמשיך לרצות את הזולת ולהתאים את עצמנו לסביבה, נקבל מהחיים שיעורים נוספים, כל פעם במצבים מורכבים יותר, כדי ללמוד ללכת אחרי האני הגבוה שלנו.

איך לפרום קשרים קארמתיים?

הנה תהליך פשוט לפרימת קשרים קארמתיים:

  1. התבודדו והיזכרו בסיטואציה טרייה שמטרידה אתכם.
  2. הבינו שהאדם השני היה רק צינור להעברת השיעור שלכם. זה יכול היה להיות כל אחד אחר במקומו.
  3. הודו לאותו אדם ולבורא העולם על המצב הזה.
  4. הכירו בחוסר השלמות שלכם: "לא הצלחתי לענות כראוי", "פעלתי מתוך פחד", "התגאיתי יתר על המידה" וכדומה.
  5. זהו את השיעור בסיטואציה, הכירו בו בלב שלם ובקשו סליחה.

כוח הסליחה

הסליחה היא המפתח להתרת הקשר הקארמתי. ברגע שהשלמתם את התהליך, למדתם את השיעור, גם האירועים הדומים לא יחזרו לחייכם. תחושו קלילות ואהבה, והזיכרון של האירוע יהפוך מטושטש. זהו סימן לכך שהאירוע הקארמתי נמחק!

המלצות לסיכום

  1. אל תתאמצו יתר על המידה בעבודה על העבר שלכם. עבדו בתנאים נינוחים ונטולי מאמץ.
  2. פעלו שלב אחר שלב. סיימו עם מצב אחד לפני שתעברו לאחר, וזאת רק כשתרגישו מוכנים.
  3. זכרו שבעבודה עצמית אין קיצורי דרך. לפעמים דווקא הדרך הארוכה לכאורה מתגלה כקצרה ביותר.
  4. הימנעו מלשפוט או לגנות אחרים. בכך אתם לוקחים על עצמכם את הקארמה שלהם בנוסף לשלכם, ותצטרכו לעבוד קשה יותר כדי להשלים את השיעורים שלהם בנוסף לשלכם.

אולי יעניין אותך גם מהם שני עקרונות של האמונה היהודית לפי חכמת הקבלה?